Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the add-search-to-menu domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the happy-elementor-addons domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /wp-includes/functions.php on line 6121
Kurs carvingowy – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej

ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO IM. WINCENTEGO WITOSA W LEŚNEJ PODLASKIEJ

Logo Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Logo Sieci Szkół Rolniczych MRiRW

Kurs carvingowy

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu i znana w krajach azjatycki od co najmniej kilkuset lat.  Współcześnie stała się bardzo popularna także w innych częściach świata – jest m. in. dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

Aby pokazać uczniom naszej szkoły kształcącym się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych możliwości jakie dają owoce i warzywa w sztuce dekoratorskiej został zorganizowany w ramach projektu „Energia kompetencji – energia sukcesu zawodowego” finansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020 kurs carvingowy.

Uczestnicy w ciągu 24 godzin zajęć zapoznali się m. in. z historią sztuki carvingu, typami, rodzajami, sposobami używania i konserwacji narzędzi do carvingu, sposobami zabezpieczania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac. Nauczyli się także rzeźbienia motywów kwiatowych w owocach i warzywach oraz tworzenia dekoracji poprzez łączenie pojedynczych rzeźb w kompozycje przestrzenne.

Zaproponowane szkolenie z carvingu to początek drogi na szlaku rzeźbienia w warzywach i owocach dla uczniów naszej szkoły, przyszłych specjalistów w dziedzinie gastronomii.

Kolejna grupa uczniów rozpocznie szkolenie w styczniu 2018 r. W sumie zostanie przeszkolonych 30 uczniów.

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.