Technik żywienia i usług gastronomicznych
Praktyczna nauka zawodu prowadzona jest w specjalistycznych pracowniach i warsztatach szkolnych, w zakładach przemysłu spożywczego, placówkach żywienia i restauracjach.
Szkoła przygotowuje uczniów do:
- oceniania jakości produktów i żywności i jej przechowywania,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania i wydawania dań,
- ekspedycji potraw i napojów,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposoby żywienia,
- wykonywania usług gastronomicznych.
Kończąc technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobędziesz:
- maturę,
- tytuł zawodowy: technik żywienia i usług gastronomicznych,
- bardzo dobre przygotowanie do wykonywania zadań zawodowych,
- możliwość:
- samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych oraz otrzymania na ten cel pomocy z UE,
- podjęcia pracy w restauracjach, kawiarniach, hotelach, pensjonatach, barach innych zakładach świadczących usługi żywieniowe, obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością i upowszechnianiem wiedzy żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania,
- podjęcia nauki na kierunkach studiów wyższych związanych z gastronomią, tj. technologia żywności, towaroznawstwo, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii.