Wyjazd na zajęcia praktyczne uczniów w zawodzie technik weterynarii
W dniu 04.10.2024 klasa V Technikum w zawodzie technik weterynarii pod opieką pani doktor Marty Rzepniewskiej -Korolczuk odbyła zajęcia praktyczne na fermie drobiu i w stacji wytrawiania mięsa w kierunku włośnicy. Wycieczka rozpoczęła się od wizyty na fermie drobiu Stefaniuk, gdzie Kierownik Fermy ,po krótkim wstępie , zaprowadził młodzież bezpośrednio do obiektów zasiedlonych przez ptaki. Uczniowie zostali zapoznani z zasadami bioasekuracji obowiązującymi na fermie, dzięki którym do minimum ogranicza się ryzyko przeniesienia chorób zakaźnych na hodowane zwierzęta. Następnie każdy wszedł na wybrany kurnik, gdzie pod opieką pań zootechnik poznał podstawowe informacje dotyczące chowu kurcząt rzeźnych, wymagania środowiskowe i paszowe dla każdego etapu cyklu oraz sprawdził dobrostan zwierząt oglądając ich łapki. Na koniec uczniowie pobrali próby podeszwowe w kierunku Salmonella spp. , których badanie w laboratorium ma na celu wykrycie u zwierząt rzeźnych niebezpiecznych dla ludzi drobnoustrojów.
Kolejnym punktem wycieczki była wizyta w stacji wytrawiania mięsa w kierunku włośni, gdzie pod okiem lekarza weterynarii młodzież przygotowała próbkę do badania, wytrawiła i przelała badany materiał do płytki zgodnie z instrukcją, a następnie obejrzała próbkę w trichinoskopie poszukując larw włośni. Zbadane mięso świni było zdrowe, a uczniowie przypomnieli sobie etiologię i objawy włośnicy – kolejnej choroby niebezpiecznej dla ludzi.