Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the add-search-to-menu domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the happy-elementor-addons domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /wp-includes/functions.php on line 6121
Staż zawodowy w Grecji – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej

ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO IM. WINCENTEGO WITOSA W LEŚNEJ PODLASKIEJ

Logo Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Logo Sieci Szkół Rolniczych MRiRW

Staż zawodowy w Grecji

W dniach 12-25 marca 2023 roku 12-osobowa grupa uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Leśnej Podlaskiej pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych pana Marka Łucewicza i pana Karola Żurkowskiego uczestniczyła w stażu zawodowym Erasmus+ w Grecji.

Na czas realizacji stażu młodzież wraz z opiekunami zamieszkała w hotelu Posejdon Palace w miejscowości Leptokaria na Riwierze Olimpijskiej.

Celem głównym projektu było zaktywizowanie zawodowe, nabycie nowych umiejętności zawodowych oraz doświadczenia umożliwiającego pracę w zawodach, w których kształci szkoła. Uczestnicy projektu realizowali cele i założenia ujęte w programie właściwym dla danego zawodu tj. technik żywienia i usług gastronomicznych, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik architektury krajobrazu oraz technik weterynarii.

Uczennica technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pracując w kuchni i restauracji hotelowej pod okiem wyspecjalizowanej kadry doskonaliła umiejętności przyrządzania potraw kuchni greckiej, serwowania potraw i napojów, nakrywania do stołu i obsługi gości.

Najliczniejsza 6-osobowa grupa uczniów technikum w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki swoje zadania realizowała w firmie zajmującej się naprawą samochodów i ciągników rolniczych, zakładzie wulkanizacyjnym oraz stacji obsługi pojazdów w pobliskich miejscowościach. Młodzież zapoznała się z dokumentacją techniczną, oceną stanu technicznego sprzętu i pojazdów jak również dokonywała drobnych napraw. Oprócz tego zwiedziła linie produkcyjne w zakładzie produkującym deszczownie rolnicze, a także zapoznała się z wyposażeniem technicznym w fermie owiec: dojarnią i linią do zadawania pasz treściwych.

Staż w zawodzie technik architektury krajobrazu odbywał się głownie na rozległym 5 hektarowym terenie hotelu Posejdon Palace, gdzie wykonywane były różnego rodzaju zabiegi pielęgnacyjno-uprawowe na rosnących roślinach ozdobnych, szpalerach i żywopłotach. Oprócz pracy na miejscu zorganizowano dla młodzieży wyjazd na praktyki do szklarni roślin ozdobnych w Larysie.

Uczniowie technikum w zawodzie technik weterynarii odbywali staż w ośrodku bezdomnych zwierząt, gdzie zapoznali się z procedurami funkcjonowania ośrodka, przeprowadzania niezbędnych zabiegów weterynaryjnych oraz zasadami ich zgłaszania i wypuszczania zwierząt na wolność po weterynaryjnym zaopatrzeniu. Młodzież pod nadzorem pracowników ośrodka wykonywała podstawowe zabiegi weterynaryjne. Miała również okazję poznać specyfikę pszczelarstwa greckiego podczas seminarium z udziałem greckiego specjalisty hodowli matek pszczelich oraz w trakcie wizyty w lokalnej pasiece w Aigani. Uczniowie odwiedzili również klinikę weterynaryjną w Larisie, gdzie poznali obsługę sprzętu wykorzystywanego podczas różnego rodzaju zabiegów oraz procedury wypełniania dokumentacji zabiegów, paszportów zwierząt itp. Ponadto wykonywali stosowne zabiegi związane z karmieniem i obsługą higieniczno-weterynaryjną na fermie krów mlecznych, fermie owiec i w stajni koni znajdujących się w pobliskich miejscowościach.

W wolnych chwilach uczniowie integrowali się podczas zabaw na plaży, dyskoteki oraz nauki tańca zorba. Zwiedzili okoliczne miejscowości i zakłady produkcyjne, m.in. wytwórnię sera feta, winiarnię czy wielką przechowalnię z sortownią kiwi w Sketos. Popłynęli promem na wyspę Ewia oraz przeszli wąwozem Anipeas prowadzącym na szczyt Olimpu – Mytikas. Mieli także okazję zwiedzić Stary Panteleimon – niewielką wieś górską położoną na wschodnim zboczu masywu Olimp, z której rozpościera się widok na całe wybrzeże, czy drugie co do wielkości miasto Grecji Saloniki ze wspaniałym pomnikiem Aleksandra Macedońskiego nad Zatoką Salonicką. W ramach realizacji programu kulturowego uczniowie uczestniczyli również w wycieczce na Meteory i zwiedzili jeden z 13 monastyrów. Greckie meteory, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO, są jedną z najbardziej malowniczych formacji skalnych na świecie.

Udział w stażu zawodowym za granicą przyczynił się do rozwoju zawodowego i osobowego uczestników projektu. Był również doskonałą okazją do zdobycia nowych kompetencji zawodowych, doskonalenia umiejętności językowych oraz poznania kultury i obyczajów mieszkańców regionu Macedonii na Rivierze Olimpijskiej.

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.