Staż zawodowy we Włoszech
W dniach 14 – 27 maja 2023r. 28 uczniów ZSCKR w Leśnej Podlaskiej uczących się w Technikum w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik weterynarii oraz technik architektury krajobrazu, pod opieką pani Magdaleny Kondraciuk, pani Moniki Stasiuk i pani Renaty Sikory przebywało we Włoszech w ramach programu Erasmus+ nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000059884
Po długiej ale spokojnej i bezpiecznej podróży grupa z naszej szkoły dojechała do miasteczka Grottammare, położonego nad Morzem Adriatyckim, w regionie Marche, w prowincji Ascoli Piceno, gdzie została zakwaterowana w hotelu Le Terrazze,w niewielkiej odległości od plaży.
Już następnego dnia rozpoczął się staż zawodowy.
Uczniowie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych realizowali praktyki w hotelowej restauracji i kuchni pod czujnym okiem włoskich kelnerów, kucharzy i szefa kuchni. Podczas zajęć zdobywali umiejętności przygotowywania tradycyjnych włoskich potraw oraz zajmowali się obsługą gości na sali restauracyjnej.
Młodzież z technikum w zawodzie technik architektury krajobrazu zajmowala się pielęgnacją i przesadzaniem roślinności w prywatnej szkółce roślin ozdobnych oraz wykonywaniem prac pielęgnacyjnych na trawnikach wokół hotelu. Na komputerach uczyli się projektować napisy, do wypalania na drewnie.
Staż w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki odbywał się w zakładzie Di Felice Technologie Del Verde w Martinsicuro.
Na zajęciach uczniowie dokonywali oceny stanu technicznego pojazdów i maszyn rolniczych oraz kosiarek trawnikowych, wykonywali drobne naprawy i prace konserwatorskie. Dodatkowo, uczestniczyli w zajęciach komputerowych, podczas których poznawali programy obsługujące czujniki i odbiorniki stosowane w narzędziach użytku codziennego.
Przyszli technicy weterynarii odbywali praktyki w miejscowej Klinice Weterynaryjnej gdzie asystowali przy badaniach i zabiegach chirurgicznych wykonywanych na zwierzętach towarzyszących.
Oprócz zajęć wynikających z programu stażu, młodzież uczestniczyła w wycieczkach krajoznawczych, do Asyżu, Loreto, Rzymu, Ascoli Piceno i San Marino. Uczniowie zwiedzili również Stare Miasto w Grottammare, podziwiając zachód słońca i piękne widoki ze szczytu wzniesienia. Odwiedzili też pobliską oliwiarnię – firmę zajmującą się produkcją oliwy oraz kosmetyków i słodyczy z oliwek. Mogli też zobaczyć, jak produkuje się oliwę, degustować produkty i zrobić zakupy.
W wolnych chwilach, uczniowie integrowali się podczas dyskoteki, zabaw na plaży, kąpieli w morzu, basenie oraz gry w piłkę.
Wyjazd do Włoch był dla naszych uczniów inspirującym doświadczeniem zawodowym, a także możliwością poznania ciekawych miejsc na mapie świata, okazją do zdobycia nowych kompetencji zawodowych i doskonalenia umiejętności językowych. Mogli też popróbować regionalnych potraw, poznać kulturę i obyczaje regionu. Czas spędzony we Włoszech pozostanie na długo w ich pamięci.