Szkolenia zawodowe z zakresu gastronomii
W bieżącym roku szkolnym w ramach projektu „Potęgowanie Kompetencji – Edycja II” uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w dwóch szkoleniach zawodowych:
1. Kursie barmańskim
2. Kursie carvingowym
Podczas szkoleń młodzież uczyła się przygotowywania i serwowania drinków i koktajli, dobierania szkła i narzędzi do sporządzania napojów, obsługi baru. Ponadto doskonaliła technikę cięcia i rzeźbienia w różnych owocach i warzywach, wykonywania i zabezpieczania dekoracji carvingowych.
Dzięki szkoleniom młodzież poszerzyła i usystematyzowała wiedzę oraz doskonaliła umiejętności zawodowe niezbędne w pracy technika żywienia i usług gastronomicznych.
Swoje szkolenia odbyli także nauczyciele zawodu, którzy doskonalili się w zakresie:
1. Kuchni molekularnej
2. Nowoczesnych aranżacji potraw
Realizowany przez szkołę projekt współfinansowany jest z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020.