Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej

Logo ZSCKR w Leśnej Podlaskiej

ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO IM. WINCENTEGO WITOSA W LEŚNEJ PODLASKIEJ

Logo Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Logo Sieci Szkół Rolniczych MRiRW

Szkolenia zawodowe z zakresu gastronomii

W bieżącym roku szkolnym w ramach projektu „Potęgowanie Kompetencji – Edycja II” uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w dwóch szkoleniach zawodowych:


1. Kursie barmańskim
2. Kursie carvingowym


Podczas szkoleń młodzież uczyła się przygotowywania i serwowania drinków i koktajli, dobierania szkła i narzędzi do sporządzania napojów, obsługi baru. Ponadto doskonaliła technikę cięcia i rzeźbienia w różnych owocach i warzywach, wykonywania i zabezpieczania dekoracji carvingowych.
Dzięki szkoleniom młodzież poszerzyła i usystematyzowała wiedzę oraz doskonaliła umiejętności zawodowe niezbędne w pracy technika żywienia i usług gastronomicznych.
Swoje szkolenia odbyli także nauczyciele zawodu, którzy doskonalili się w zakresie:

1. Kuchni molekularnej
2. Nowoczesnych aranżacji potraw

Realizowany przez szkołę projekt współfinansowany jest z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020.