Zajęcia praktyczne w Wipaszu
11.06.2025 r. klasa III i IV Technikum w zawodzie technik weterynarii pod opieką pani Marty Rzepniewskiej-Korolczuk i pani Katarzyny Karcz-Fabisiak, uczestniczyli w wyjazdowych zajęciach praktycznych z zakresu chowu i hodowli kurcząt brojlerów, zasad bioasekuracji na fermie drobiu oraz przyszłości i możliwości hodowli zwierząt gospodarskich bez użycia antybiotyków, w ramach których odwiedzili Instytut Żywienia i Hodowli Polskiego Kurczaka w Drelowie.
Na miejscu powitał nas Dyrektor Zielonych Ferm Wipaszu p. Mariusz Jachowski .Następnie głos zabrał lek. wet. Karol Grzęda, Dyrektor Instytutu, który przedstawił nam historię Instytutu i drogę do powstania Zielonych Ferm, które w sposób bezpieczny i ekologiczny chowają kurczęta brojlery bez użycia środków przeciwdrobnoustrojowych . Uczniowie mogli zobaczyć budowę nowoczesnego kurnika oraz osprzęt, który gwarantuje całodobowy nadzór nad zdrowiem i dobrostanem kurcząt brojlerów.
Dowiedzieliśmy się jak ważne dla dobrego rozwoju zwierząt jest prawidłowa pasza, mierzenie parametrów hodowlanych, codzienna obsługa i uważna obserwacja wszystkich aspektów zdrowotnościowych.
Doktor Grzęda w sposób bardzo interesujący opowiedział nam o przyszłości hodowli zwierząt bez użycia antybiotyków, co będzie miało dobry wpływ na nasze zdrowie oraz o inwestycjach w tą inicjatywę firmy Wipasz.
Młodzież miała okazję zobaczyć na czym polega praca techników weterynarii w tak dużej firmie – jest to nie tylko praca stricte związana ze zwierzętami, ale także nadzór nad ich dobrostanem czy prowadzenie dokumentacji dla badań prowadzonych w Instytucie.
W końcowej części spotkania zostaliśmy ugoszczeni produktami przetwórstwa Wipaszu – pysznymi nuggetsami i polędwiczkami. Pełni nowej wiedzy, możliwości i wróciliśmy do szkoły.